Brugklas algemeen

Het VCL is een relatief kleine school (ongeveer 850 leerlingen) voor havo, atheneum en gymnasium. Dat heeft een paar grote voordelen, bijvoorbeeld dat iedereen- docenten en leerlingen- elkaar kent. Zo voel je je als brugklasser snel thuis!

Je eigen verantwoordelijkheid nemen, je werk plannen en organiseren, samenwerken en zelfstandig leren:  dat is nogal wat. Op het VCL word je daarin goed begeleid. Iedere klas heeft een eigen mentor. Dat is een docent die je heel goed leert kennen. Hij of zij kijkt hoe het met je gaat en let ook op je studieresultaten. Samen met je mentor kijk je terug op je werk in de lessen en op je toetsen. Je stelt doelen om jezelf verder te ontwikkelen. Als er iets is, kun je altijd bij je mentor terecht. 

Daarnaast heeft iedere brugklas twee leerlingmentoren uit de bovenbouw. Zij helpen jou en je klas het eerste jaar op weg. Ze gaan mee op brugklaskamp, helpen met sportdagen en zijn er op klassenavonden. Op die manier leer je naast je nieuwe klasgenoten ook direct een paar oudere leerlingen kennen. 

Begeleiding krijg je van je mentor, je vakdocent en van je leerlingmentor. Bovendien is het mogelijk om hulp bij het leren te krijgen van een ouderejaars via het bijlesproject dat wordt georganiseerd door het bondsbestuur

Om je je zo snel mogelijk thuis te laten voelen op het VCL, maak je al voor de zomervakantie, op zaterdag 1 juli 2023 kennis met je nieuwe klas, je mentor en de leerlingmentoren uit de bovenbouw. Op deze dag is er voor jullie ook een speurtocht door onze school en krijgen je ouders uitleg over de aanschaf van schoolmaterialen, het Chromebook en het brugklaskamp.